Toorman Architecten Schiedam

Naast directeur / eigenaar van het architectenbureau Bert Toorman (1958) werken bij Toorman Architecten Schiedam de bouwkundig tekenaars en projectleiders Martin (1975), Bart van der Sman (1982), Wouter van Zanten (1984), Ton van Zeumeren (1986) en Peter Bruijkers (1987). Ingrid Klop (1964) is als office manager een all rounder.

Bert Toorman

Bert Toorman (1958) is directeur / eigenaar van Toorman Architecten Schiedam. Na zijn Atheneum B volgt hij aan de Technische Universiteit in Delft de richting Architectuur en Bouwtechniek. Al tijdens zijn studie werkt hij in het Rotterdamse stadhuis bij de afdeling Wijkaangelegenheden en Welzijnsplanning. Daar ondersteunt Bert eerst als wijkconsulent de bewonersorganisaties in de stadsvernieuwingswijken en later als bestuursconsulent de deelgemeenten. Zo helpt hij onder andere het centrale gemeentebestuur de bestemmingsplanbevoegdheid over te dragen aan de deelgemeenteraden. Na zijn studie gaat Bert bij de Rotterdamse dienst Volkshuisvesting aan de slag als vertegenwoordiger van die dienst in projectgroepen Stadsvernieuwing in de Afrikaanderwijk en Vreewijk waar hij als mede-opdrachtgever werkt aan grote stadsvernieuwingsprojecten.

In die periode krijgt hij zijn eerste Schiedamse architectuuropdracht. Samen met Nol Heuvelhorst past hij aan de Singel een woning aan voor een invalide jongen. Na tal van freelance-opdrachten in samenwerking met Heuvelhorst, treedt Bert Toorman toe in de maatschap Heuvelhorst Architecten – Maatschap voor Architectuur en Stedenbouw. Op 1 oktober 2001 begint Bert zijn eigen bedrijf. Toorman Architecten Schiedam bestaat nu zeven jaar, is een groeiend bedrijf met veel opdrachten in Schiedam, maar ook daarbuiten. Bert Toorman is getrouwd met Jeannette Melief, heeft 2 zoons (Tim en Luuk) en verwacht binnenkort zijn eerste kleinkind. Naast zijn werk is Bert fervent drummer in een bluesband.

Martin

Martin (1975) studeerde aan de MBO Bouwkunde, liep uiteenlopende stages bij tekenbureaus en aannemers, en is nu eerste tekenaar. Daarnaast verzorgt hij alle digitalisering en schrijft hij softwareprogramma’s, waaronder die voor de administratie en het intranet van Toorman Architecten Schiedam. Martin werkt al sinds 1996 voor Bert Toorman, eerst bij diens vorige maatschap. Nu controleert hij de tekeningen van zijn collega’s en maakt hij graag presentaties voor potentiële klanten. Tien jaar geleden leerde hij veel van het project Sportcentrum Holy, kennis die hij nu kan toepassen bij de vele uiteenlopende projecten die hij leidt. Naast het maken van presentaties is het tekeningenbeheer van grote gecompliceerde projecten als het EOS Heup- en kniecentrum en Stadstimmerwerf zijn grootste uitdaging.

Robert Morreau
Bouwkundig tekenaar